İstanbul Müftüsü Yaran: Camide kadınlara yer ayırdığımız için lanet edenler var

Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle düzenlenen konferansta konuşan İstanbul İl Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, kadın cemaatin cami kullanımından engellilere kadar birçok konuda çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 01 Ekim 2012 17:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaman, zaten kısıtlı olan camilerde kadın bölümleri nedeniyle bazı kesimler tarafından ağır şekilde eleştirildiklerini söyledi. Kadınların camilerin ana kısımlarında namaz kılabilmeleri için gereken çalışmaların yapılması gerektiğine işaret eden Yaran, engellilerin de bu mekânlardan daha rahat faydalanması için bazı teknik düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Ali Emiri Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa katılan Yaran, camilerin Müslümanlar için huzur bulunan alanlar olduğunu belirtti. Bu mekânların ömürlere ömür katan yerler olduğunu anlatan Yaran, camilere gelen ancak bu mekânlar hakkında usül konusunda bilgi sahibi olmayanlara karşı daha anlayışlı olunması gerektiğinin altını çizdi. Bu insanlara karşı cemaatin daha anlayışlı olması gerektiğini anlatan Yaran, kadınlara ayrılan bölümlerin kullanımı ile ilgili çarpıcı ifadeler kullandı. Yaran ?Camilerimizi bazen kendi insanımıza da kapattık. Mesela bazıları kadınların camiye gelmesine iyi bakmıyor. İlla gelsinler demiyorum ama gelmek isteyene orada yerimizin olması lazım. Ama toplumumuzda bazı kesimler böyle bir yer ayrıldığı için bu yeri ayıranlara lanet okuyorlar. Bazıları dua da ediyor ama bazıları ?siz bu kadınlara yer ayırdınız. Allahın laneti üzerinize olsun' diye mail çekenler de oluyor. Oraya gelene bir eğitim vermek gibi bir mecburiyetimiz var.? İfadesini kullandı. Kadınların camilerin ana kısımlarını kullanma konusunda da yetersiz kaldıklarını belirten Yaman, ?Bazı cemaat ?gitsin alt katta kılsın en işi var burada.? dediklerini ancak kadınlara da camilerde bu imkânları tanımak zorunda olduklarını ifade etti.

Ramazan Bayramı'nda camilere gelen kadın cemaatin sayısı, ihtiyaçları ve eksikliklerin giderilmesi için bir araştırma yaptırdıklarını anlatan Yaran, İstanbul'daki bütün camilere 3 bin 550 kadın cemaatin geldiğini ifade etti. Bu rakamın az olduğunu belirten Yaman, İstanbul'daki 3 binin üzerindeki camiden sadece 241 engelli rampası bulunduğunu belirtti. Yaran ayrıca yapılacak teknik düzenlemelerle engelli insanların camilerden daha rahat yararlanmasının gerektiğine işaret etti.

Konferansı çeşitli bölgelerden gelen Kuran kursu öğrencileri ve din görevlileri de izledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber